Εκτύπωση
Κατηγορία: Μελέτες

Το Ράλλυ Ακρόπολις αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως αθλητική διοργάνωση στην Ελλάδα, από την πρώτη κιόλας χρονιά διεξαγωγής του το 1951. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα από τους χαρακτηριστικότερους και πιο δημοφιλείς αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ (World Rally Championship, WRC), λόγω της ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, δυσκολίας των διαδρομών και ιστορικής κληρονομιάς των περιοχών που διατρέχει. Το Ράλλυ Ακρόπολις ανέκαθεν άφηνε ένα σημαντικό οικονομικό και επικοινωνιακό αποτύπωμα στις περιοχές που το φιλοξενούσαν, τόσο λόγω της παγκόσμιας προβολής τους μέσα από τα ΜΜΕ που μετέδιδαν τη διοργάνωση και την κάλυπταν ειδησεογραφικά, όσο και μέσω της σημαντικής δαπάνης που πραγματοποιούνταν στις τοπικές κοινωνίες από τους εισερχόμενους αλλά και τους ντόπιους τουρίστες και αφορούσαν δαπάνες φιλοξενίας, εστίασης, αναψυχής και αγοράς προϊόντων. Σημαντικά τέλος είναι και τα έσοδα της διοργάνωσης από τους χορηγούς αυτής, οι οποίοι με τη σειρά τους λαμβάνουν υψηλή, άμεση και έμμεση ανταποδοτικότητα χορηγίας, μέσω της υψηλής αναγνωρισιμότητας και ανακλησιμότητας της μπράντας τους από το φίλαθλο και το τηλεοπτικό κοινό.

 

Μετά από 7 χρόνια απουσίας από το καλεντάρι του WRC, λόγω των οικονομικών δυσχεριών που προκάλεσε η οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010 στην Ελλάδα, οι οποίες οδήγησαν αρχικά στην ενσωμάτωση του αγώνα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τα έτη 2014-2018 και κατόπιν τη ματαίωση του τα έτη 2019-2020, το Ράλλυ Ακρόπολις επανήλθε δυναμικά το 2021, με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης. Η νεοσύστατη Επιτροπή Μηχανοκίνητου Αθλητισμού «Motorsport Greece», λειτουργώντας ως ο επιχειρησιακός βραχίονας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε θέματα που αφορούν το μηχανοκίνητο αθλητισμό, προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες νομικές και επιχειρησιακές διαδικασίες για την επανένταξη της διοργάνωσης στο καλεντάρι του WRC, και έκλεισε σημαντικές συμφωνίες με χορηγούς, παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας (hospitality), και υπηρεσιών εμπορίας επίσημων προϊόντων της διοργάνωσης (licensing). Παράλληλα συντόνισε και υλοποίησε όλες τις οργανωτικές λειτουργίες για τον εύρυθμο σχεδιασμό και υλοποίηση της διοργάνωσης.

Σκοπός της μελέτης

Ο βασικός σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η αποτύπωση της αξίας προβολής του WRCΕΚΟ Rally Acropolis 2021 αλλά και η διερεύνηση του οικονομικού και τουριστικού αντίκτυπου αυτής της σπουδαίας διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης, τόσο σε επίπεδο τοπικών οικονομιών, όσο και σε επίπεδο εθνικής οικονομίας.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο βασικός σκοπός, η ανάλυση αναπτύσσεται και διαχωρίζεται σταδιακά μέσα στη μελέτη στις ακόλουθες ερευνητικές διαστάσεις:

Επιπλέον, προκειμένου να αποκτήσουμε μια πιο τεκμηριωμένη και περισσότερη  ενδελεχή πληροφόρηση, αναφορικά με μια σειρά από κρίσιμους παράγοντες που σχετίζονται με τον οικονομικό και τουριστικό αντίκτυπο του EKORallyAcropolis, στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε πρωτογενής έρευνα γνώμης στις Περιφέρειες που διεξήχθη το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2021 (Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας). Η έρευνα αυτή στοχεύει στο να δοθούν απαντήσεις στα εξής ενδιαφέροντα ερευνητικά ερωτήματα:

Επίσης, μελετάμε εάν οι επενδύσεις και τα έξοδα που πραγματοποιούνται στα πλαίσια διοργάνωσης και διεξαγωγής μιας τέτοιας σημαντικής αθλητικής διοργάνωσης, λειτουργούν όντως ως πολλαπλασιαστές, όπως εξαρχής υποθέτουμε. Τέλος, διερευνούμε εάν η οικονομική δραστηριότητα που συνδέεται με τη διεξαγωγή τέτοιων μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, οδηγεί σε μεγαλύτερα έσοδα και είσπραξη φόρων για την διοργανώτρια χώρα.

 

Φορέας Χρηματοδότησης της μελέτης Οργανωτική Επιτροπή Διοργανώσεων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού
Ανάδοχος φορέας του έργου Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, μέσω του Εργαστηρίου Οργάνωσης, Διοίκησης Υπηρεσιών & Ποιότητας Ζωής
Συντονιστής φορέας του έργου

ΕΛΚΕ Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Το έργο έχει λάβει τον κωδικό αριθμό Κ.Α 80596.

 

Επιστημονικός Υπεύθυνος Μελέτης

Παναγιώτης (Τάκης) Αλεξόπουλος

 

Μέλη συγγραφικής - ερευνητικής ομάδας
Εμμανουήλ Χουστουλάκης
Χρήστος Κουτρουμανίδης
Ιωάννης Γιάλπας
Γεώργιος Βοργιάς
Καβούρης Αλέξανδρος
Μαρία Χριστοδημητροπούλου
FaLang translation system by Faboba